ВЕЛИКОДНЄ СВЯТО ЄДНОСТІ

2018-04-12

/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103830.JPG

Весною приходить в наші оселі найголовніше свято християн – Пасха, або Великдень.

По всій Україні лунають Великодні дзвони, сповіщаючи світу про урочисту подію Воскресіння Христового, який приніс себе в жертву за гріхи людей і спокутував їх своїми стражданнями.

Великдень – світле величне свято, життєстверджуюче джерело, яким живиться народна мудрість. Воно повертає нам віру в краще і вчить шанувати і зберігати традиції предків.

Наші предки вірили, що саме з яйця утворився світ: зі шкаралупи - небо, із плівки, що її встеляє, - небосхил і хмари, із білка – вода, а з жовтка – земля з усіма її багатствами. Тож Великдень завжди починали святкувати з освячення яєць, як символу зародка нового життя та символу Христового Воскресіння, і пасок, як символу вічності. Вважалося, що, як із мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу, воскреснувши.

Цілий тиждень після Великодня називався Світлим. Святкування тривали три дні – в неділю, понеділок і вівторок. На третій день люди ходили в гості один до одного, частувалися, ділились радістю.

Тож до нашої Жміївської сільської бібліотеки на третій день Пасхи, відновлюючи давні традиції, також завітали гості. Це Антоніна Трохимівна Місюра – бібліотекар з Олізарівки – та діти-читачі Ельвіра та Діляра Ковріги, Христина Близнюк, Валерія Ягодинська, Ліза Балог, та бібліотекар з Сидорович Тетяна Миколаївна Мухоїд з дітьми Альоною Ляхевич, Максимом Дубасом, Владом Гурком, Дмитром Сторожем, Юлією Чалою, Діаною Комаренко.

Зустрічали гостей діти з нашого села: Яна Лукач, Анжела Поліщук, Юлія Севрук, Софія Прокопчук, Моніка Горват, Віктор Мачульський, Іван Дорохов, Маріана Горват та інші з букетами з вербових гілочок та жовтих нарцисів. У свою чергу, дівчата з Олізарівки також підготували сюрприз – виконали сучасний танок.

В цей сонячний день ми зустрілись, щоб втілити в життя цікаву ідею: взяти участь у Всеукраїнській акції «Національна Єдність», об’єднавши в одне ціле символічні крашанки-аплікації, половинки яких діти трьох сіл прикрашали квітами і візерунками окремо. Склеївши їх воєдино, утворили красиві яєчка-крашанки синього, коричневого, червоного кольору з квітами, таким чином з’єднавши не тільки виріб, а й жителів сіл. Діти між собою обмінялись цими чудовими аплікаціями на згадку.

Діти з Сидорович зробили ще й маленькі медальки у вигляді яєчок, які подарували друзям з Олізарівки та Жміївки. Після обміну символічними подарунками «похристосувались» справжніми крашанками. Переможницею стала дівчинка з Сидорович Діана Комаренко. Її крашанка виявилась найміцнішою.

Об’єднавшись селами, діти скуштували паски, принесені з собою, а ще – торт у вигляді яйця, печиво і цукерки.

Разом з дітками і бібліотекарями на двох клумбах ми висадили квіти, привезені з Сидорович та Олізарівки, об’єднавши їх з квітами зі Жміївки, і в знак дружби та поваги подарували гостям барвінок та жовті нарциси.

Ми щиро вдячні директору Олізарівської школи Шворак Віктору Михайловичу за надання автобуса для дітей, водію Юрію Захаревичу за те, що привіз і зачекав діток, голові Жміївської сільської ради Ковальчук Галині Іванівні за співпрацю з нашою бібліотекою.

Висловлюю велику подяку бібліотекарям Київської юнацької бібліотеки, зокрема Тетяні Іванівні, яка на заняттях з бібліотекарями під час проекту «Для молодих і разом з молодими» розповіла про участь бібліотек в подібних заходах на обласному рівні. Її розповідь вразила мене і надихнула на проведення цього заходу в своєму селі.

Це свято єднання ми провели вперше. Всім настільки сподобалось, що ми вирішили втілювати такі ідеї в життя частіше. Сподіваюсь, у нас все вийде.

Приємно, що у цьому заході прийняли участь діти національних меншин, а саме угорці, роми. Єднаймося в наших традиціях, піснях, танцях не тільки у селах, містах, створюймо єдність, бо ми Українці з однією вірою. Бережімо традиції наших предків.

Почнім з наших сіл, із витоків українського села. Село – це джерело натхнення з його працьовитими щирими людьми. У всіх нас один Господь, одна віра, одне хрещення, а свято Великодня об’єднало нас у щирій молитві про мир і спокій в Україні.

…«Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», - лунали дзвінкі голоси дітей біля бібліотеки і серце раділо, відчуваючи піднесення і радість.

Ліна Прокопчук,

бібліотекар б-ф. №22 с. Жміївка

Іванківської ЦБС.

/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103867.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103804.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103801.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103810.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103812.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103813.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103835.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103851.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103840.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103824.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103876.JPG/Files/images/2018_rk/jmvka/velikden/P4103878.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 287

Коментарi