2017-03-01
Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Промов «борщ, галушки, кутя» - і навіть іноземець скаже: «То є Україна». А вже таку страву як вареники знає кожен. Про них не лише у творах Гоголя та в казках згадується, а й у піснях співається...
Здавна в Україні готували вареники з різноманітними начинками. Вони були окрасою недільного і святкового столу. Вареники подавали на весіллях, хрестинах, поминках, під час застіль до храмових свят. Їх варили на Покуту й Обжинки. Були обов’язковою стравою на Масляну, поряд з оладками й налисниками.
26 лютого в бібліотеці мальовничого села Мала Макарівка зібрались разом люди різного віку – від зовсім маленьких діток до дорослих господарів і господинь на свято під «смачною» назвою «Ох, варенички мої». Кожен на цей захід прийшов із власноруч приготовленими пузанями, щедро змащеними маслечком. А були вони – яких тільки душа українська забажає: із вишнями, малиною, полуницями, сиром, картоплею, капустою…
Під час свята всі мали змогу покуштувати вареники, після чого відбулось голосування. До речі, найкращою господинею стала Олена Покутна, за що отримала відзнаку у формі вареника.
Захід пройшов цікаво, весело, а головне – з великою повагою до українських традицій.