"ОХ, ВАРЕНИЧКИ МОЇ"

2017-03-01

/Files/images/IMG_20170226_133226.jpg

Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Промов «борщ, галушки, кутя» ­- і навіть іноземець скаже: «То є Україна». А вже таку страву як вареники знає кожен. Про них не лише у творах Гоголя та в казках згадується, а й у піснях співається...

Здавна в Україні готували вареники з різноманітними начинками. Вони були окрасою недільного і святкового столу. Вареники подавали на весіллях, хрестинах, поминках, під час застіль до храмових свят. Їх варили на Покуту й Обжинки. Були обов’язковою стравою на Масляну, поряд з оладками й налисниками.

26 лютого в бібліотеці мальовничого села Мала Макарівка зібрались разом люди різного віку – від зовсім маленьких діток до дорослих господарів і господинь на свято під «смачною» назвою «Ох, варенички мої». Кожен на цей захід прийшов із власноруч приготовленими пузанями, щедро змащеними маслечком. А були вони – яких тільки душа українська забажає: із вишнями, малиною, полуницями, сиром, картоплею, капустою…

/Files/images/2M_i8P2WW00.jpg

Під час свята всі мали змогу покуштувати вареники, після чого відбулось голосування. До речі, найкращою господинею стала Олена Покутна, за що отримала відзнаку у формі вареника.

Захід пройшов цікаво, весело, а головне – з великою повагою до українських традицій.

Ольга ПІКУЗА, бібліотекар с. Мала Макарівка.

Кiлькiсть переглядiв: 171

Коментарi